Når ikke alt går som man selv ønsker...

Jeg har i de siste ukene hatt mye og tenke på... Det som gikk så lekende lett ble plutselig en utfording... Det jeg ønsket så sterkt var jeg nå nødt til og innse at gikk en annen retning enn det jeg helst ville se... 

Jeg begynte plutselig og miste melken... Melken jeg hadde hatt mer enn nok av... Melken som lillegutt koste seg og la på seg av... Det var som om at jeg bare våknet opp en dag og alt var annerledes! Jeg følte det på hele meg... Jeg dro på helsestasjonen for og veie lille... Han hadde gått opp og jeg fikk beskjed om at det var ingenting feil med maskineriet mitt... En uke etterpå følte jeg fortsatt at noe var galt... Vi dro på veiing igjen... Lille hadde gått ned 10 gram... Jeg fikk ordnet meg en spray som skulle sette igang utdrivningsrefleksen (altså at melken kommer fortere ut) i håp om at det var dette som var problemet... Jeg ga meg selv helgen med et sterkt ønske om  og slippe og gi lille tillegg... Mandag kom og jeg dro til veiing med positiv innstilling... Ikke klagde han... Han sov godt og virket fornøyd... Det måtte da bety at han fikk den melka han trengte? ...Lille hadde ikke økt i vekt... Det var ingen tvil, han måtte ha tillegg og jeg hadde tapt kampen om fullamming... 


Da jeg satt med lille på puppen og pratet med helsesøster ang morsmelk erstatning begynte tårene og trille... Jeg klarte ikke stoppe... Følte meg så hjelpesløs... Hvorfor skulle ikke jeg få fullamme? Det hadde jo gått så bra... Jeg var jo så stolt over "maskineriet" mitt... Så stolt hver gang lille ble veid og vekten pekte godt oppover... Så stolt over at jeg med min kropp kunne gi babyen min alt han trengte... Nå skulle dette bli tatt fra meg... 

Vi dro hjem... Tårene trillet fortsatt... Jeg skulle gi han sin første flaske... Ville han ta den? Ville han like melken?

Han både tok flasken og likte melken... Han var strålende fornøyd og sov som en sten etterpå... Smilet jeg fikk gjorde at alle de negative følelsene mine og tristheten forsvant et lite øyeblikk... Dette var jo ikke noe problem? 

Vi dro til Bodø og jeg har brukt tiden på og slappe av, amme, pumpe, spise sundt... Dagene mine går i flaske koking, matlaging og puppetømming, hurra! Alt i håp om at jeg skal få opp produksjonen slik at jeg kan fullamme igjen! Sånn som vi har det nå så får han først pupp så flaske og det fungerer utmerket... Selv om jeg egentlig syns det var trist i begynnelsen syns jeg nå at det er helt greit og gi han tillegg... Ingenting er bedre enn at lille er fornøyd... Klarer jeg ikke og fullamme så får det bare være... Jeg har gjort det jeg kan og velger og heller være glad for at jeg iallefall kan delamme!  

Så det er grunnen til at det har vært litt stille fra meg i det siste! 

Hvis det er noen som har tips/forslag/erfaringer til og få opp produksjonen blir jeg kjempeglad om dere deler det med meg :) 

31 kommentarer

Lisbeth

14.okt.2011 kl.00:18

Hei! Jeg hadde det samme problemet som deg og måtte begynne med tillegg i 3 mnd alder. Men v hjelp av pumping klarte jeg å amme han så lenge jeg hadde lyst :D (han fikk erstatning også i tillegg) Jeg fulgte samme opplegg som deg, pupp og så flaske. Jeg brukte minste hull på flaska slik at han måtte streve litt for å få ut melka (slik at han ikke skulle miste interessen for puppen hvor han måtte jobbe litt).

Et tips jeg fikk på veien i pumpingen er at man øker produksjonen mest ved å pumpe seg på natta! Så jeg pumpet meg alltid rett før jeg la meg i 23-24-tida. Dette fikk gutten min på flaske etter morgenpuppen! :)

Lykke til! :D
bra at jeg gikk greit til slutt, da! :D
Kjenner tårene triller når jeg leser dette innlegget her! Jeg mistet melken min helt når datteren min var 3 uker gml og måtte gå helt over til mme. Jeg syns dette var utrolig tøft og ikke minst trist! Jeg følte meg ikke som en fullverdig mor lengre som ikke kunne amme barnet sitt engang! Men jeg fikk ikke noe hjelp fra hs eller ammehjelpen heller, så jeg ga til slutt opp.

Men det jeg har hørt i ettertid og som jeg kommer ti å prøve neste gang hvis det samme skulle skje er følgende: Ammete, pumpe hver 2-3 time (når barnet ikke spiser), Den nesesprayen som du skrev om, også har legen noen piller som er mot kvamle men som øker melkeproduksjonen! Så hør med legen din om å få de =).

Masse lykke til!

caroline

14.okt.2011 kl.08:10

min datter er bare 8 uker og det sammeskjedde med meg, men jeg ville ikke gi opp så jeg hadde et lite "melk prosjekt" i 1 uke.

min sover hele natten (fra 21- 07.00 ca) og siden man lager mest melk i løpet av natta begynnte jeg og stå opp kl 3 og pumpe, første natten fikk jeg nesten ikke ut mer en 3-4 dråper etter og ha pumpet i 10!!!min på hver side, neste natt fikk jeg ut ca 20ml. natten etter det fikk jeg ut 50ml. så resten av uken pumpet jeg ut 60-70 ml. på ca 5 min på hver side. når hun våknet fikk hun pupp så flasken med min melk, så pumpet jeg meg igjen for og være heeeelt tom (så kroppen min fikk signaler om og lage mer) sånn holdt jeg på i 1 uke og nu fullammer jeg igjen. masse vann og god mat på dagen hjelper.

vet ike om dette funker for alle men det funket for meg, og og stå opp 15 til 20 min om natten er ingenting, værdt det når melken kom tilbake, jeg har trappet ned litt på treningen siden det kan bidra til og miste melk, og det værste er stress.

jeg stresset jo masse når jeg merket av jeg holdt på og miste melken og masse tårer her og, men så la jeg det til siden og begynnte med mitt lille prosjekt og sa til meg selv, også om vi må ha tillegg det viktigske er jo at den lille får mat. og når man slapper av går det også litt bedre.

det var min erfaring vet ikke om det er til hjelp men ville dele det med deg hverfall =)

masselykke til

14.okt.2011 kl.08:55

Så flink du er! Du har gjort mange ting rett, blant annet det med å reise hjem sånn at du kan fullt og helt konsentrere deg om ammingen.

Jeg kan gi deg noen råd: Stress ned, ikke tenk at du ikke klarer det, lag deg god mat som biff, drikk masse vann, men ett veldig bra tips er å koke havregrynsgrøt og havregrynssaft, det gir SKIKKELIG melkeproduksjon! Sov ilag med den lille, la han ligge mye mot deg å når han skriker så merker du at melka sprenger på.

Ta varme laange dusjer, tenk positive tanker og bruk helsestasjonen og ammehjelpen for det de er verdt!! Du klarer det :)

Jeg hadde små problemer noen ganger, men jeg fullammet i halvt år og ammet til han var 2 år :) Masse lykke til og god helg :)

14.okt.2011 kl.10:19

glemte å skrive at du ska bare la han ligge å¨patte, kose, da komer produksjon tilbake, alle har det slik at det er d¨rlige perioder, men det kommer seg :)

Snakk med Anette Marie, hun hadde det også slik en stund..

NN

14.okt.2011 kl.10:31

Jeg ser du har fått mange gode råd allerede, og regner med at du-som jeg- har lest nettet opp og ned i mente på leting etter gode råd. Jeg opplevde akkurat det samme som deg og det var, og er, det er ammingen jeg er mest spent på/gruer meg til, til neste barn kommer. Selv ikke en 30 timers lang fødsel er værre å tenke på enn akkurat det. MEN, jeg kom også til et pungt der jeg måtte svelge min stolthet da jeg så hvor fornøyd dette gjorde jenta mi- hun skreik ikke lengre, var strålende fornøyd og vi hadde tid til annet enn pumping/koking av utstyr osv.

Nå er jenta mi 11 måneder og har aldri vært syk en dag i sitt liv, tok sitt første skritt da hun akkurat hadde fylt 10 måneder og er verdens deiligste unge!

Det jeg ønsker er igrunnen bare å først å fremst fortelle at det blir friske, nydelige unger av barn som ikke får pupp også! Men jeg kan også komme med noen tips anngående flaskebruk( selv om det ikke var det du etterlyste). Det vi gjorde var å kjøpe det antallet flasker som lillemor brukte løpet av 1 dag x 2. Dette gjorde at vi etter bruk satte flaskene rett inn i oppvaskmaskinen som vi satte på hver kveld. Vi kokte opp vann på kveldene og målte opp rett mengde vann i flaskene vi skulle bruke neste dag og satte i kjøleskapet. Vi målte også opp pulver i rett mengde til alle flaskene(finnes egne bokser for dette). Så da kunne vi bare ta en flaske fra kjøleskapet, sette 40 sekunder i micro og helle i ferdigmålt pulver- tok 1 min å lage flasken! I stede for å koke flaskene kjøpte vi sterilisator for dette- koster ca 300 kr og har plass til 6 flasker. Denne brukes i micro i 5 min ca. Da dampes flaskene og tuttene slik at alle bakterier drepes. Anbefales veldig.

Lykke til uansett hva som blir resultatet mtp ammingen. Husk at det bare er noen måneder av den lilles liv- det er hva du gir han resten av oppveksten som virkelig teller!

14.okt.2011 kl.10:56

akunpunktur hjelper : )

Milla

14.okt.2011 kl.14:24

Ammete. (helsekost) Anbefaler dg www.ammehjelpen.no

Mona

14.okt.2011 kl.14:31

kjenner litt igjen følelsen om den lille for nok, jeg begynner at gå med samme tanke som deg. Syntes ikke han stiger så mye i vægt.

Min sønn er 5 måneder, så holder på at give grøt og frukt for at supplere opp. Problemet her i huset er at tidligere ville han ikke have flaske på nogen måde, men kommer nok til at prøve igen.

Tænk "glad mamma glad sønn" dette gjelder især amming

SR

14.okt.2011 kl.18:36

Jeg fullammet i 3 mnd før jeg måtte begynne med grøt. Jeg hadde mer enn nok melk, men den var ikke næringsrik nok, så jentungen gikk ned masse i vekt selvom ho spiste masse. Siste ukene ammet jeg henne hvert kvarter tror jeg!! Jeg skjønte jo ingen ting. Jeg ammet fortsatt litt innimellom fram til hun var 6 mnd. Da ville brått ikke jentungen ha mer..

Andrea

14.okt.2011 kl.19:00

Ikke vær lei deg, du har vært heldig som har fått låv å amme i en periode, er mange som ikkje får til å amme eller ikkje kan, tenk alle som aldri får oppleve å bli mor, tenk at du har fått en herlig frisk sønn. Ikke ta det negativt at du ikkje kan full amme. Er så mange som ikke føler seg som en bra mor pga amme stopp. Jeg har selv en sønn som er like mange uker som din, eg prøvde å amme men det gikk bare ikke, alle sa at jeg ikke måtte føle meg som en dårlig mor pga det, men den tanken hadde aldri slått meg. Er jeg dårlig mor for jeg ikke kan amme? NEI. Jeg gjør allt for sønnen min og mett er han hver dag og ikke minst frisk som en fisk. Vaske og koke flasker gjør jeg med ett smil, jeg gjør det jo for min sønn. Tenk positivt :D
VØRTERØL!!! Drikk masse og pump masse - funka som bare det på meg. Har gitt rådet videre til andre, og det har funket for dem også :o) Jeg drakk vørterøl og ammete, samt at jeg stod opp om natten for å pumpe. Jeg gikk fra 20 ml til 100 ml bare den første dagen, 2. dagen 170 ml og det bare fortsatte å øke. Nå skal det sies at poden var 9 mnd når jeg skulle øke, og når jeg endelig hadde nok, da var puppen bare kul å bite i... Arg! Men, det er jo en annen historie :p Vørterøl funker hvertfall :o)

Helga og Lisa

14.okt.2011 kl.23:10

det er kjipt når ting ikke går som de burde ;/

malww-fotoblogg

15.okt.2011 kl.20:40

fin blogg! likter header din veldig godt :)

Line

15.okt.2011 kl.23:03

Et tips er å sove sammen med babyen, la han suge ofte på puppen. Spesielt om natten økes melkeproduksjonen hvis babyen får suge ofte! Lykke til!

Maya

15.okt.2011 kl.23:09

Noen babyer virker tilsynelatende "fornøyde" selv om de ikke får nok mat/næring. De sover mye og krever ikke selv ved å gråte, være urolig osv. Noen babyer må derfor legges til puppen oftere enn de selv krever, vekkes i blant, til og med om natten. Dette gjelder kanskje ikke deg og din gutt, men det er verdt å være oppmerksom på det. Vet noen som må vekke babyen hver tredje time og legge til puppen får å holde melkeproduksjonen ved like.

Uannsett så finner dere sikker ut hva som funker for deg og din gutt, fullamme eller ikke, han har det nok bra uansett.

Anne Lise

15.okt.2011 kl.23:10

Ny header snart? :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:09

Lisbeth: Og amme litt er iallefall bedre enn ingenting så det er jo kjempebra! :) Jeg bruker flaskene til medela med navn calma. Disse er designet for de som delammer siden babyen må suge på samme måte som på puppen for og få melken :) Funker kjempebra her og det virker heldigvis ikke som om at lille har mister noe interresse for puppen :)

Her ammer vi minimum en gang iløpet av natten... Pluss morgen og kveld :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:12

-=Ann Kristin=- Mamman til Iselin og samboer til Kenneth <3: Huff så kjedelig og lese... Er kjempetrist når man mister melken og jeg håper virkelig jeg klarer og beholde det jeg har iallefall.. Er en trist følelse men sånn er desverre naturen... For noen går ammingen helt fint mens mange sliter... Det er nok viktig og gjøre tiltak og få hjelp tidlig så det er bra du er litt "erfaren" nå slik at det kanskje går bedre neste gang! :) De tabelettene har jeg ikke hørt om så det skal jeg ta og spørre legen min om! Takk for tips og lykke til neste gang ;)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:15

caroline: Så godt og høre at du har fått opp produksjonen! Kjempe flink har du vært:) Her driver jeg vel med det samme.. Opp noen ekstra ganger på natten... Slapper av og spiser godt! Jeg har også valgt og legge treningen litt på hylla og prøver og stresse ned så håper det kommer seg litt mer igang her også :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:16

14.okt.2011 kl.08:55: Ja nå er jeg hjemme i bodø og både slapper av og spiser godt ;) Jeg har laget havre saft noen dager men sliter litt med og drikke det :p Syns konsistensen er så utrolig ekkel, hehe!! Men men... får bare fortsette ;)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:20

NN: Tusen takk for fin kommentar! Helt klart at det blir flotte friske barn av mme også! Men jeg liker så godt ammingen og kosen rundt det at jeg vil virkelig fortsette og prøve! Supre tips ang. flaskene... Det er litt av et styr og jeg prøver og finne metoder for og gjøre det enklere :) Til nå har jeg termoser med kadt og varmt vann så heller jeg halvt om halvt og det blir perfekt temperert! Sånn flaskesterilisator tror jeg nesten vi må gå til innkjøp av! Blir mye koking :p

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:23

Mona: Følg magefølelsen din! Det er du som mamma som vet best så om du føler noe er "annerledes" så er det jo kanskje det..

Helt riktig som du sier... Det viktigste for lille er at mamman også har det bra :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:25

SR: Det var det jeg også fryktet, at melken min rett og slett ikke gir nok næring men jeg fikk beskjed om at det ikke gikk ann? Flott at du klarte og amme så lenge som du gjorde iallefall :) Du har gjort ditt og skal være stolt :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:28

Andrea: Jeg setter veldig stor pris på at jeg iallefall kan amme og er fullt klar over at det ikke er alle som er så heldige! Jeg føler meg heller ikke som noen dårlig mor av den grunn at jeg må gi tillegg... En flaske mamma er absolutt like bra som en puppe mamma ;) Og det er godt at du har den innstillingen som du har :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:29

Marthe - livet med ein liten William :): Takk for tips! Da har jeg sprettet min første flaske med vørterøl ;)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:31

Her lå lille ofte til puppen og selv om han sov godt på natten så våknet han selv hver 3 time og ønsket mat så det var vanskelig og skjønne at han fikk for lite... Alikavel hadde jeg en magefølelse og er glad jeg fulgte den og ikke hørte på og dro på en ny veiing selv om hs sa at alt var fint! :) Det jeg merket det på var egentlig at han begynte og ligge mye lengre på puppen hver gang enn tidligere :)

SpEzY

16.okt.2011 kl.00:34

Anne Lise: Ja kanskje du skal lage en til meg? Hehe... Jo jeg skal få ordnet det! Er bare ikke så enkelt når man ikke er så flink til sånnt selv ;)

SunnivaLiten - Ulik deg

16.okt.2011 kl.19:29

Moren min fikk tvillinger for to år siden og melken forsvant raskt, men kom litt tilbake ved å gjøre følgene; drikk mye vann, slapp av og ikke stress og få mye søvn. Får man ikke til å amme, neivel, barn som får mme vokser opp de også;) Masse lykke til, håper melken kommer tilbake - og jeg skjønner det er trist og dumt:( LYKKE TIL :)

Silje

23.okt.2011 kl.00:48

Jeg prøvde å amma på sykehuset,men fikk det ikke til.

Jeg ble så lette når jeg slapp, for jeg hadde ikke melk, og alt var bare vondt.

Da jeg kom til legen på ettersjekk sa han til meg at det var ikke no problem, nan og morsmelk er like bra. Samme sa helsesøter.

Alt for mye press på at man skal amme, har man ikke melk, så gi barnet Nan. Mye bedre med en mett og glad ungen, enn et barn som ikke får nok mat.

Skriv en ny kommentar

hits